неделя, 7 март 2010 г.

This is Bulgaria:Кръвен данък заплашва дребния бизнес ! Безумие или провокация ?

Кръвен данък заплашва дребния бизнес ! Безумие или провокация ?

Владинемир,март 2010

НАП със свое указание от 25 февруари се опитва да материализира една безумна своя идея. Да накара малките предприятия и микрофирмите, чиито управители са същевременно и собственици, и единствени служители, да се задължат да имат доходи минимум 700-800 лева. Защото върху толкова трябва да се осигуряват като управители един път и втори път като самоосигуряващи се. Тогава сумата 420, която е минимална за самоосигуряване, ще се събере с 800 като за мениджъри и ще възлезе на 1200 осигурителен доход. Дори да са по-малко доходите, управителите трябва да внасят осигуровки върху някаква нереална, несъществуваща сума. Фалитът вече няма да зависи от лошия мениджмънт или несправяне с работата, а от наложените непосилни суми за осигуровки.

Около 200 000 фирми, които отговарят на тези условия, реално ще прекратят дейността. Такива са дружествата в областта на услугите, търговията на дребно и малките заведения за обществено хранене.

Тогава от кого ще събират осигуровки данъчните? Или този жесток проект, подобен на кръвен данък, не само няма да напълни хазната, ами ще я лиши и от минималните, но сигурни досега постъпления.

До миналата година минималният осигурителен доход, върху който се самоосигуряваха управителите, беше 260 лв. Тази година той възлезе на 420. Ударът едва се понасяше, а сега нова вълна на безумие се готви да удави фирмени субекти, които не лежат на гърба на държавата, но вината им е, че не са олигархически формирования и няма как да не бъдат удавени в бездънната яма на финансови дефицити.

Да затварям или не...

От хилядите коментари, плъзнали из счетоводни и всякакви форуми, можем да отличим мнението на собственик на ЕООД за железарски услуги с един единствен зает в него – сина му. Той доброволно си признава, че при добро желание НАП само от него може да събере глоби за поне 10 хиляди лева. Нямал е време да праща пачката документи за НСИ, затова не го е правил никога за 10 години работа. По същата причина не се е регистрирал и за оператор на лични данни. Сина си го е оставил да работи на граждански договор, за да се занимават с бумащина по-рядко и да не се налага да носят по 2 пъти в месеца декларации към НАП. А и досега е съществувал абсурдът за някои от 8-те превода банковата такса да е по-висока от сумата. Например има преводи и от 29 лв , и от 0,50 лв. Но и да двата се праща такса от 1,50 до 3 лв. А за общо 8 документа, тя е от около 12 до 24 лв. Та същият този управител твърди, че ако решат да му наложат глоби за невнесени данъци и по новото указание, което цели да промени Кодекса за социално осигуряване, ЕООД-то ще го засили в стената и няма да вземат нищо от него. За тези, които не знаят, ЕООД- губи само себе си. Там личната отговорност отпада.

Някои очакват фалити, други – бунтове и революции, трети са се консултирали с адвокатите си и счетоводителите си и са относително спокойни, че указанието няма да мине в съда, където е в момента, тъй като не е обвързано със закон.

Остава въпросът дали това е просто поредното безумно безогледно пълнене на хазната, или провокация, целяща да дестабилизира държавата чрез бунтове, които да разклатят силно новото правителство. Ако е второто, то чие дело може да бъде? На един многообещаващ министър май му се събраха твърде много гафове, за да бъдат наречени случайни – постни пици, лигави участия в шоу програми, конфликти с други институции и т.н.

http://razkritia.com / Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

А ТАЗИ ПО-ДОЛУ Е КОНСУЛКАТА НИ В ЧИКАГО !



Lila Georgieva - Bulgarian consul in Chicago !

От речника на Лила Прашката:

"Дипломат е този, който ти казва да идеш на п...а си майчина по такъв начин, че нямаш търпение пътуването да започне !"



Lila Georgieva - Bulgarian consul in Chicago !