вторник, 22 юни 2010 г.

Българският рай

Раят.Снимка:HBO

С парите на HBO: заснеха „Бетонни фараони” и „Хотел рай” в България

hotel raj 1 С парите на HBO: заснеха „Бетонни фараони” и „Хотел рай” в България

НВО Централна Европа продуцира български документални филми

За първи път в своята история HBO България /част от НВО Централна Европа/ продуцира два български документални филма, дело на АГИТПРОП. „Бетонни фараони” разказва за колоритния свят на калдарашите, а „Хотел Рай” – за трудния живот на ромите в Ямбол.

НВО България и екипът на АГИТПРОП обединиха усилия за създаване на първите български документални филми с НВО финансиране. Двете заглавия ще се излъчват премиерно по HBO през месеците май и юли.

ТВ премиерата на „Бетонни фараони” е на 6 май, четвъртък, от 21:05 часа, с повторение на 24 май, отново от 21:05 ч. Премиерата на втората българска НВО оригинална продукция, създадена от АГИТПРОП – „Хотел рай” – ще бъде на 1 юли, четвъртък, също като част от месечната рубрика на НВО за документално кино „Без цензура”.

С това първо по рода си сътрудничество с български продуценти, НВО България отчита тенденцията и желанието на зрителите у нас, като започва да инвестира в местна за региона документалистика. Първите две реализирани заглавия по този проект на НВО България – „Бетонни фараони” и „Хотел „Рай” – са вече факт и ще бъдат излъчени в рубриката “Без цензура”, където българските НВО зрители вече са гледали премиерно за ТВ екран българските документалните заглавия „Проблемът с комарите и други истории” „Георги и пеперудите” и „Коридор №8”.

„Зрителите тук харесват документални филми, които са фокусирани върху теми от ежедневието, но за които обикновено не се говори открито и лесно,” казва Стефан Даковски, Мениджър за НВО България и НВО Adria. „В България очевидно се правят качествени документални филми, които отразяват общочовешки въпроси по универсално разбираем начин и НВО с радост започна да финансира подобни продукции, които да бъдат видяни от НВО зрителя в България, Хърватия, Словения, Сърбия и Черна гора (НВО Adria)“, допълва той.

„БЕТОННИ ФАРАОНИ”

Сценарист и режисьор Йордан Тодоров

Стилът на живот и смърт при калдарашите.

Виждали ли сте чешма, от която текат вино и ракия? А къща в петнадесет цвята, съчетаваща естетиката на Древна Гърция с PVC дограма в уникалния стил роко-бароко? Плазмен телевизор под земята? Добре дошли в колоритния свят на калдарашите – общност, наброяваща не повече от 1 млн. души по целия свят.

“Бетонни фараони” е едно пътешествие сред стила на живот и традициите на една от най-затворените и интригуващи ромски групи. Филмът среща зрителите с харизматичен цигански барон и разказва за актуалните тенденции в ромските погребения. Камерата на Борис Мисирков и Георги Богданов показва подземните домове от африкански гранит, обзаведени с легла, гардероби, стереоуредби и включен мобилен телефон за директна връзка с другия свят. Философията на екзотичния ритуал един от героите на „Бетонни фараони” обяснява с калдарашкото вярване, че: „Ние живеем над земята временно, а под земята сме вечно”.

„„Бетонни фараони” е една възхвала на живота във всичките му измерения – тук и в отвъдното.”, разказва Мартичка Божилова, продуцент от АГИТПРОП.

ХОТЕЛ „РАЙ”

Сценарист и режисьор София ТЗАВЕЛЛА

hotel raj С парите на HBO: заснеха „Бетонни фараони” и „Хотел рай” в България

Животът на ромите в Хотел „Рай”: последния социалистически опит за социализация на ромското население в Ямбол.

Младият Демир мечтае за сватба. Но бетонният цигански блок, в който живее на края на провинциален град в България, не е място за романтични начинания. Преди 25 години тук е имало всичко за един панелен социалистически рай: от паркет до домофон, мечтания ТЕЦ, улични лампи, пейки под ябълковите дървета пред входовете. Някой нарекъл мястото Хотел „Рай” и така останало. Обаче с годините блокът постепенно се променял. Паркетът изчезнал. Водата спряла. Светлините изгаснали. Днес всеки от 1 500-те обитатели на блока има план как да си върне мечтата по изгубения Рай.

Документалният филм ни предлага уникалната възможност да прекосим полето зад Хотел „Рай”, там, където небето и земята се сливат, в една история за панелна интеграция, любов, мизерия, много мечти, малко поезия и една циганска сватба.

“Бетонни фараони” ще се излъчи на 6 май и на 24 май 21.05 ч. само по HBO в България, Хърватия, Словения, Сърбия, Черна гора и Македония.

„Хотел Рай” е с НВО премиера на 1 юли

НВО и документалното кино

Основан през ноември 1972 г., HBO е най-успешният платен ТВ канал в света, подразделение на Time Warner Inc. НВО излъчва 24 часа в денонощието и е познат както с качеството и разнообразието на програмата си, така и с факта, че филмите и сериалите не се прекъсват от реклами.

В България HBO стартира през 2002 г. като част от региона на НВО Централна Европа. Понастоящем НВО предлага повече от 100 филма на месец, над 20 от които се излъчват за първи път на ТВ екран, успоредно с оригиналните НВО продукции – сериали като „Сексът и градът”, „Семейство Сопрано”, „Истинска кръв” и др., продуцирани от НВО филми и документални поредици като „Изповеди в таксито: Ню Йорк”, „В къщата на удоволствията”, „Ураганът Катрина: Реквием в 4 действия”, „Ани Лейбовиц: животът през обектив” и др.

HBO САЩ винаги е бил една крачка напред с уникалните си напредничави документални продукции. Още от създаването си през 1982 г., документалната поредицата “Америка под прикритие” (America Undercover) на практика е печелила всяка значима награда, включително ЕМИ®, Оскар® и Златен Глобус®.

Под шапката на “Америка под прикритие” влизат едни от най-култовите документални продукции като: “Дневник на политическия турист” (Diary Of A Political Tourist) – филм на режисьорката Александра Пелоси за непочтената президентска кампания на Джордж Буш, “Извън представите ни” (Indian Point: Imagining the Unimaginable) – документална продукция за ядрената централа в покрайнините на Ню Йорк, както и хитовия сериал “Изповеди в таксито” (Taxicab Confessions), излъчени по НВО в България през 2008 г.

Документалните продукции на HBO предлагат пълен спектър от реални случки, заснети от всепризнати документалисти. Силните провокиращи филми на HBO са сред най-гледаните и награждаваните в документалния жанр.

До зрителите на НВО в Централна и Източна Европа, в т.ч. българските НВО зрители, достигат и хитови документални сериали като Sexo Urbano – продукция на HBO Latino за нощния живот в най-бляскавите градове на Латинска Америка, излъчен този юли.

Отчитайки тенденцията и желанието на зрителя, HBO Централна Европа също започна да инвестира в местна за региона документалистика. Първите „отрочета” на този НВО проект – четири полски документални филма, бяха представени за първи път пред българска публика на „София филм фест“ през 2008 г. , което съвпадна и с дебюта на “Без цензура” – рубриката, в която НВО предлага на своите зрители поне едно премиерно документално заглавия всеки последен четвъртък на месеца.

През 2009 г. „Без цензура” представя на НВО зрителите в България и Адрия и други документални ТВ премиери от региона на Централна и Източна Европа като румънския „Апокалипсис на колела” през април, чешкия „Добре дошли в Северна Кореа” през май, полския „Мечтах за Африка” през юни, а сега и българския „Коридор №8” през септември.

БЕТОННИ ФАРАОНИ

ЕКИП

Сценарист и режисьор Йордан Тодоров

Оператори Борис Мисирков и Георги Богданов

Монтаж Нина Алтъпърмакова

Продуцент развитие Анна Стоева

Продуцент Мартичка Божилова, АГИТПРОП

ХОТЕЛ „РАЙ”

ЕКИП

Сценарист и режисьор София Тзавелла

Оператори Борис Мисирков и Георги Богданов

Монтаж Нина Алтъпърмакова

Продуцент развитие Анна Стоева

Продуцент Мартичка Божилова, АГИТПРОП

ãHBO, АГИТПРОП

Йордан ТОДОРОВ завършва кинокритика в НАТФИЗ. Той е съавтор на първата „Енциклопедия на българското кино” (Титра, София 1999); специалист в арт-хаус киното, кино-колекционер и професионален рисърчър. Той е един от най-добрите български журналисти с фокус върху човешки истории. Автор на два късометражни сценария и многобройни професионални статии за списание „Кино”, вестник „Демокрация”, „Литературен форум” и др. Между 2002 и 2008 г. работи в „168 часа” като автор на журналистически портрети, известен със своите неочаквани и оригинални документални истории. През 2004 г. става кореспондент на www.cinemaminima.com. От 2009 г. е рисърчър в няколко документални филмови проекта и като журналист на свободна практика пише за списанията “Max”, „L’Europeo” и „Amica”. Йордан е също така човекът зад един от най-популярните лични филмови блогове в България, http://cineaste.blogspot.com. В момента Йордан работи върху първия си пълнометражем документален проект „A.C.Stephen Confidential, продуциран от Мартичка Божилова за ZDF/ARTE.

София ТЗАВЕЛЛА е неконвенционален телевизионен журналист, сценарист и автор на документални филми. След 5 години работа в БНТ, София е известна със своята „тънка ирония и философски, омайващ стил на професионален разказвач”. Тзавелла притежава уникален подход, който й позволява да получи достъп до проблемни истории в иначе затворени общности. Автор на многобройни изследователски репортажи за политическото предаване „Панорама”, на 1 книга и 3 документални филма, сред които „NDE или разказите за смъртта”. Отличена с награда за журналистическа обективност на Фондация Фридрих Eберт. Лауреат на различни награди, сред които Първа награда Златен Чадър (за телевизионни новини и документалистика) на Международния медиен фестивал в Албена, 2006 и Трета награда за радиопредаването „Летял ли си някога?” на Световния конкурс на Universite Radiophonique et Televisuelle Internationale, Париж 2001. През 2006 г. София е поканена от гръцкото посолство в София да представлява България на Световния конгрес на журналистите на гръцката диаспора. През 2000 г. София е програмен консултант за Balkan Express Network, Торонто. Лектор и магистър по Новогръцка филология, Телевизионна журналистика, История на Балканите и социални науки в Йонийския университет, Гърция. Тзавелла е и възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури.

Борис МИСИРКОВ и Георги БОГДАНОВ, оператори

Оператори и фотографи, основатели на Продуцентска компания АГИТПРОП и съучредители на Българско Фотографско Сдружение. От 2000 г. са кинооператори и независими продуценти. Оператори на носителя на „Сребърен вълк” «Георги и пеперудите», на «Проблемът с комарите и други истории» с премиера в Кан 2007 и награда „Гриърсън” за най-добър документален филм от кинофестивала в Лондон, както и на «Коридор #8» – премиера на Берлинале 2008 и награда на независимото екуменическо жури. Автори на множество пълнометражни документални филми, видеа, късометражни филми и визуални кампании. Фотографи на свободна практика за водещи български и международни издания. Работите им са представяни в самостоятелни и колективни изложби на фотография и съвременно изкуство в Европа и САЩ. www.agitprop.bg, www.missirkovbogdanov.com

Продуцентът на „Бетонни фараони” Мартичка БОЖИЛОВА е продуцент в АГИТПРОП от 1999 г. Юрист, арт мениджър и богослов по образoвание, тя е завършила европейската програма за продуценти в документалното кино EURODOC 2005. Сред филмите й са международно награждаваните «Георги и пеперудите» www.georgiandthebutterflies.com, «Проблемът с комарите и други истории» www.themosquitoproblem.com и «Коридор No.8» www.corridor8.info. Тя е един от продуцентите на първия БГ филм омнибус «15» www.agitprop.bg/15. Носител е на наградата “International Trailblazer”, лансирана от Робърт Редфорд и Sundance Channel на Международния пазар за документално кино MIPDOC на фестивала в Кан през 2006 г. за креативност, новаторство, оригиналност и пробив в документалното кино. Лектор на различни европейски уъркшопове и събития в областта на документалното кино. Официален представител на Европейската документална мрежа (EDN) в България.

Продуцент развитие Анна СТОЕВА е завършила бизнес администрация и политики на ЕС. Преди да стане продуцент развите в АГИТПРОП, работи в областта на арт-мениджмънта. През 2009 г се връща от Швейцария с наградата за Най-добър международен проект за питчинг и развитие на БаКа Форум за образователни и социални медии и телевизия за документалните филми на HBO „Хотел Рай” и „Бетонни фараони”. Проектите, които Анна разработва, включват „Последните черноморски пирати и сър Норман Фостър” на Светослав Стоянов и Ваня Райнова (Награда ИДФА Форум за най-добър питчинг в Ихлава 2009), „Мистерията на българските гласове” на Щефан Швитерт и „A.C.Stephen Confidential” на Йордан Тодоров, продуциран за ZDF/ARTE. Анна ръководи българската пре-продукция, координира рисърча на герои и локации и управлява развитието на проектите.

АГИТПРОП е създадена през 1997 г. от Борис Мисирков и Георги Богданов, оператори и фотографи, за реализация на творчески проекти в областта на кино-, телевизионно и видеопроизводството.

Компанията е продуцирала множество филми, главно документални, сред които: „Георги и пеперудите” (носител на „Сребърен вълк” от IDFA), „Проблемът с комарите и други истории” (световна премиера в Кан 2007, награда „Гриърсън” за най-добър документален филм на ФФ Лондон 2007; голямата награда на Sunny Side of the Doc 2008), „Коридор No.8” (световна премиера и награда на екуменическото жури на Берлинале 2008; наградата на HBO за изгряващ талант в документалното кино на HOTDOCS 2008 – Торонто), както и „15” – първият БГ филм омнибус – 15 късометражни филма за последните 15 години от живота в България на 15 от най-известните български имена в областта на киното, театъра и съвременното изкуство.

АГИТПРОП е една от малкото независими продуцентски компании в България с трайно присъствие на европейския филмов пазар. През последните години повечето от проектите на компанията са в копродукция с водещи телевизии, сред които: Channel 4, Sundance Channel, ITVS, ARTE, RAI, CBC, SVT, YLE, NRK, HOS. АГИТПРОП е съорганизатор на проект за изграждане на независим център за подпомагане на документалисти от Балканите www.bdcwebsite.com. Компанията е продуцент на множество социални, образователни и рекламни кампании. www.agitprop.bg

http://www.ekrana.info / This is Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар

А ТАЗИ ПО-ДОЛУ Е КОНСУЛКАТА НИ В ЧИКАГО !



Lila Georgieva - Bulgarian consul in Chicago !

От речника на Лила Прашката:

"Дипломат е този, който ти казва да идеш на п...а си майчина по такъв начин, че нямаш търпение пътуването да започне !"



Lila Georgieva - Bulgarian consul in Chicago !