сряда, 23 юни 2010 г.

България пак на опашката

България пак на опашката

България - бедният роднина на Европа

България - бедният роднина на Европа

Кои са най-богатите европейци? Кой е пострадал най-много от финансовата криза? И къде е България в новата класация на Евростат? Ето отговорите:

И по време на криза Люксембург си запазва първото място като най-богата европейска страна. Това сочи най-новото проучване на Евростат. Жителите на страната са почти два пъти и половина по-заможни от другите европейски граждани. Освен това преднината на Люксембург се е увеличила в сравнение с 2009 година.

Българите - двойно по-бедни

Статистиката сочи, че финансовата криза е засегнала най-силно ирландците и жителите на балтийските държави. Последните места в класацията на Евростат всъщност си остават запазени за едни и същи държави: България и Румъния отново са на опашката. Изследванията показват, че българите имат двойно по-малко пари в сравнение със средностатистическия европеец.

Само за джоба на люксембургци?

Само за джоба на люксембургци?

По време на проучванията Евростат сравнява брутния вътрешен продукт на глава от населението в 27-те страни-членки и в други европейски държави. Статистиците правят сравненията на базата на т. нар. стандарт за покупателна способност, като се приема, че средната покупателна способност е 100%. България разполага едва с 41% от средния доход на глава от населението в ЕС, измерен чрез покупателната способност. Люксембург надхвърля средните стойности с цели 168%, а Германия заема осмото място в класацията - със 116%. Челната тройка формират Люксембург, Ирландия и Холандия.

Люксембург - на върха с чужда помощ

В Турция хората разполагат с малко повече финансови средства в сравнение с българите. Но и техните възможности са около два пъти по-малки от тези на средностатистическия европеец. А ако Норвегия и Швейцария бяха в ЕС, то те щяха да заемат съответно второто и третото място в Евросъюза.

Специалистите са на мнение, че високият брутен вътрешен продукт на глава от населението в Люксембург се дължи до голяма степен на многото чужденци, които работят в страната. Те допринасят за нарастването на брутния вътрешен продукт, но не са част от населението на страната, върху броя на което се правят изчисленията.

Радио "Дойче веле" / This is Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар

А ТАЗИ ПО-ДОЛУ Е КОНСУЛКАТА НИ В ЧИКАГО !



Lila Georgieva - Bulgarian consul in Chicago !

От речника на Лила Прашката:

"Дипломат е този, който ти казва да идеш на п...а си майчина по такъв начин, че нямаш търпение пътуването да започне !"



Lila Georgieva - Bulgarian consul in Chicago !