петък, 20 август 2010 г.

Въпреки че е най-бедната страна в ЕС,голяма част от храните в България изобщо не са сред най-евтините.

България е най-бедната, но не е най-евтината страна в ЕС

5000 лева глоба за фалшификация на стандарта "Стара планина"

Драгомир Николов

Въпреки че е най-бедната страна в ЕС, голяма част от храните в България изобщо не са сред най-евтините. Пилешкото месо например е по-скъпо, отколкото във Великобритания и Полша, а яйцата - от Румъния и Холандия. Това разкри Европейската статистическа служба Евростат.

Според обобщаващите данни на Евростат за 2009 г. България предлага най-ниски цени на дребно за хляб, юфка, макарони и месо, Полша е ценовият рай за млечни продукти, а Литва - за риба. Румъния, Турция и Македония ни бият с по-евтини плодове и зеленчуци.

Като цяло хляб, мляко, масло, плодове, зеленчуци, яйца и безалкохолни напитки у нас са по-евтини от средните нива за ЕС с 32%. Но в Румъния и Полша, които ни превъзхождат по пенсии и заплати, цените на тези стоки са още по-ниски - съответно 34 и 36% под средните за съюза.

България предлага и друг парадокс - докато в целия ЕС и у нас цените на яйцата на едро се сриваха, в магазините ни главоломно растяха. През юли средната цена на яйцата в ЕС е намаляла до 95.59 евро за 100 кг - най-ниската стойност от 3 години насам. Цената на едро е паднала и в България - тя е 84.11 евро/100 кг, което е под средното равнище, но е почти колкото в Германия (87.04 евро), в Холандия и Румъния същата стока струва съответно 49.40 и 68.75 евро, сочат юлските данни на Евростат.

"Цените на едро за яйцата у нас варират от 12 до 22 ст. за брой в зависимост от набъбването на размера им, като средната е 14 ст.", съобщиха за "Сега" от Системата за агропазарна информация (САПИ). В магазините обаче яйцето ударно се приближава до 30 ст. без оглед на размера му. Самите продавачи признават, че не си спомнят толкова високи цени дори и в пика на търсенето им по Великден.

Междувременно вчера аграрният министър Мирослав Найденов за пореден път предупреди, че българите трябва да се готвят от септември за двоен скок на цените за месни и млечни стоки, направени по новите стандарти. "Реалната цена на каймата с логото "Стара планина" трябва да е около 8 лв., когато е от 100% месо. Сиренето по БДС също ще е на двойна цена", посочи той.

Министърът обеща да гарантира съответствие между високите цени и обещаваното качество по БДС. Отклонението от стандарта ще се наказва с респектиращи глоби, а при повтарящи се нарушения може да се стигне до затваряне на цехове и отнемане на лицензи, предупреди Найденов. Той уточни, че санкциите ще се разпишат с промени в Закона за храните, а контролът ще е в ръцете на бъдещата мегаагенция за безопасност на храните.

"И в момента новите стандарти се контролират по Закона за храните. Глобите там за първо нарушение са от 3000 лв. до 5000 лв., а при повторно провинение скачат до 7000 лв. Санкцията се налага при измама с технологията на производство", коментира вчера пред "Сега" шефът на ветеринарната служба д-р Йордан Войнов.

ПИОНЕРИ

51 фирма от общо 390 месопреработватели вече са поискали да закупят логото "Стара планина". Толкова са и кандидатствали пред НВМС за проверка дали покриват стандарта. Таксата за ползването му за година е 120 лв. Изненадата обаче е, че и големи търговски вериги от ранга на "Билла", "Метро" и "Кауфланд" също кандидатстват за закупуване на лого "Стара планина". "С голям интерес ще наблюдаваме дали веригите ще продължат да натискат производителите за ниски цени, след като обещават, че ще гарантират стандарт "Стара планина" за собствените си марки продукти. Контролът трябва да е много по-стриктен, за да не се допускат отклонения от стандарта", коментира пред "Сега" собственик на месопреработвателно предприятие.


Вестник "Сега"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

А ТАЗИ ПО-ДОЛУ Е КОНСУЛКАТА НИ В ЧИКАГО !



Lila Georgieva - Bulgarian consul in Chicago !

От речника на Лила Прашката:

"Дипломат е този, който ти казва да идеш на п...а си майчина по такъв начин, че нямаш търпение пътуването да започне !"



Lila Georgieva - Bulgarian consul in Chicago !