сряда, 25 август 2010 г.

Тотално нарушение на човешки права в Бг

Арестите на МВР наистина ще ни излязат прескъпо

Само оправданието със съда не работи в полза на разследващите

Диана ПЕТРОВА

Съпругата на бившия шеф на столичното парно Валентин Димитров - Станислава, бе просната на земята и закопчана с белезници. МВР първо обяви, че тя е изнудвала бизнес дама, после прокуратурата я обвини в измама, а накрая съдът обяви, че Димитрова изобщо не е трябвало да бъде арестувана, защото няма нищо, което да я уличава в престъпление.

Снимка: Пресцентър на МВР

За първи път вътрешният министър Цветан Цветанов призна, че операциите на МВР излизат много скъпо. Разбира се, направи го, за да обвини трите съдийки от апелативния съд в София, които пуснаха арестуваните при първото издание на операция "Килърите", та се наложи МВР после да повторно да ги арестува с надеждата, че новите съдии ще проявят повече съвест и респект към МВР и няма да търсят кой знае какви доказателства, за да оставят под стража обвинените за покушения срещу бизнесмени.

Само дето не се разбра защо за МВР пак само съдът е виновен... Къде се бавиха оперативните работници, та не изпипаха операцията по задържането на убийците на Юри Галев така, че да докажат тяхната съпричастност и към убийството на бизнесмена Румен Рачев. Тогава обясняваха, че нямат данни, понеже преките извършители на убийството на шуменеца са изчезнали и вероятно ликвидирани. Сега излиза, че дори имало ДНК експертиза и свидетели, които уличават част от старите-нови арестанти в участие в убийството отпреди повече от година? Защо се бърза - за да има "Килъри-1", "Килъри-2" и така до безкрай? Да върви играта "ние ги хващаме, те ги пускат",

насочена изцяло срещу съдебната система?!

А защо има случаи - вече два - на арести на хора, успели да изтеглят пари от сметки, които според МВР се захранват с престъпни печалби? Така стана в Русе дни след операцията "Всичко коз" срещу обвинени в измами с ДДС, а преди дни и в Пловдив, когато съпруга на замесен в нелегална търговия с ценни метали дръпна половин милион от банка. Нали преди да удариш някого, трябва да си наясно къде са му парите? Нали борбата с престъпността щеше да помага за напълване на бюджета?! Ясно е, че за да падне банковата тайна, трябва да има повдигнато обвинение, но става дума за забавяне не от един, а от три и повече дни. Защо прокурорите, които имат право да запорират сметки, не го направиха? Само за да може после пак да се вдига шум ли? Хубаво, но въпросната жена бе пусната, без да й бъде повдигнато обвинение - изтеглила е парите абсолютно редовно - с пълномощно.

Доста подозрително е и едно друго забавяне на МВР - в Бургас съдът пусна от ареста полицаите, задържани за източване на гориво от "Лукойл". Пак заради липса на доказателства - този път по операция "Шейховете". А министърът скромно си призна, че закъснели и не могли да приложат записаните СРС-та? Другият път щели да се справят... Какво е това безхаберие?

Очевидно МВР се опитва по всякакъв начин да работи когато и срещу когото пожелае. Само че това облекчение за разследващите може да ни излезе прескъпо, защото при провал - ако тези хора бъдат държани и съдени прекалено дълго - накрая те ще осъдят държавата в Страсбург. Още повече, че дори и да бъдат осъдени, могат преспокойно да спечелят само заради начина, по който бяха арестувани. Доста хора бяха предварително обявени за престъпници и дори с прочетени присъди. Достатъчно е репликата към бившия военен министър Николай Цонев да легне на земята "като абсолютен престъпник", изречена от зам.градския прокурор на София Роман Василев. Или присъдата от 12 години затвор, която според МВР шефа Цветанов ще получат задържаните при операция "Октопод".

Жалбите до Страсбург вече са готови

И парите за бъдещите осъдителни присъди в Страсбург ще излязат от държавния бюджет, а не от този на МВР. Бюджетът не МВР никой не го пипна, там нямаше никакво свиване на разходите по време на финансовата криза. Обикновено по едни 2-3000 евро отсъжда Страсбург като обезщетение за нарушени човешки права, публично унижение и т.н., за каквито абсолютно основателно може да се претендира в тези случаи. Същото може да получи и семейството от Кърджали, в чийто дом полицаи нахлуха без заповед, уж да дирят проститутки. А прокуратурата продължава да не открива виновни в полицията за незаконното нахлуване и тормоз.

Успешно би могла да спечели дело срещу държавата и съпругата на бившия шеф на "Топлофикация" Станислава Димитрова, която бе задържана без никакви доказателства и снимана от оператора на МВР да лежи на земята. При това никой не си направи дори труда да обясни защо - може би е оказала съпротива, понечила да ухапе служител на реда или нещо подобно, а?

Никак не звучи успокоително оправданието, че само 5% процента от полицаите не знаели как да арестуват законно?! Другите били подготвени. Няма никакви съмнения, че са. Защото очевидно въпросът не е до знание, а до култура и отношение към човешко същество. Пък било то и заподозряно в най-жестоки злодеяния. Разбирам да атакуваш въоръжен до зъби и да крещиш като луд, когато имаш информация, че може да те посрещнат с оръжие. Но да нахлуваш нощем в спалните, където спят и деца, с насочени автомати, е това вече е прекалено. Прекалено е и да обискираш без заповед, без протокол и подробен опис на иззетите вещи. В бързане да изтипосаш арестантите за пред камерата.

И очевидно не става дума само за медийна политика на ведомствения пресцентър. Това е политика на държавно управление - агресивно срещу престъпността до степен на

тотално нарушение на човешки права,

при това в повечето случаи абсолютно излишно. Стигна се дотам да се предприемат арести, а окръжният прокурор и наблюдаващият делото в Силистра да научат от телевизора, че има задържани хора.

Очевидно тази тактика цели да покаже на обществото и Европа, че държавата се бори с престъпниците и не й мига окото. Дори министър Цветан Цветанов преди време отчете, че все повече граждани започват да съобщават за престъпления - в смисъл връща се доверието към служителите на закона.

Но няколко случки като описаните могат да постигнат обратен ефект, и то за много дълго време. Обществото сякаш започва да симпатизира на тези натръшкани по земята хора, преди още МВР и прокуратурата да ни убеди във вината им. Гражданите не обичат престъпниците, но при тази груба демонстрация на надмощие на ръба на закона и публично незачитане на човешки права, умният човек се замисля какво може да го сполети, ако се окаже на грешен адрес? Или ако просто някой реши да си разчисти сметките с него, като подаде сигнал, че е изнудван, заплашван и какво ли не. При положение че полицията се доверява на една жалба и тя се оказва достатъчна за зрелищен арест - като в случая със съпругата на Валентин Димитров. В съда се видя, че няма нито едно доказателство, освен твърденията на бизнес дамата, чийто съпруг имал да плаща сума срещу запис на заповед.

Та думата е да не се пресоли манджата. Тази власт много иска да се справи с организираната престъпност. И не само тя - избирателите също го искат. Но няма да е лошо, ако МВР и прокуратура го правят малко по-умно и доста по-законно, за да има ефект и занапред. В противен случай след някоя друга година, на изборите може да има изненади. Особено ако заради огромни обезщетения, присъдени в Страсбург, няма пари за образование, за здраве и за пътища.

Бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров също бе заснет в любимата поза на МВР. Той е един от арестантите, които също се канят да съдят държавата в Страсбург.

Снимка: Пресцентър на МВР


Вестник "Сега" / Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

А ТАЗИ ПО-ДОЛУ Е КОНСУЛКАТА НИ В ЧИКАГО !



Lila Georgieva - Bulgarian consul in Chicago !

От речника на Лила Прашката:

"Дипломат е този, който ти казва да идеш на п...а си майчина по такъв начин, че нямаш търпение пътуването да започне !"



Lila Georgieva - Bulgarian consul in Chicago !