събота, 20 август 2011 г.

Мързел:Българинът масово без работа повече от година

Българинът масово без работа повече от година

Повечето безработни у нас си търсят работа от повече от една година. Данните са от последното социологическо проучване на "Галъп Интернешънъл", по поръчка на вестник "Класа".

Въпреки сигналите за постепенно излизане на страната ни от кризата, пазарът на труда продължават да е свит. Над 60% от анкетираните безработни българи у нас търсят работа повече от година, а делът им е най-висок за последните четири години насам. В Търговищко, например, 80% от трайно безработните нямат образование и квалификация.

Повече от половината безработни в област Търговище са в Бюрата по труда над година. Дарина Димитрова е една от тях. Бившата магазинерка загубила препитанието си преди 14 месеца и оттогава не може да намери работа.

"Попадах на много некоректни работодатели, които искат да работиш повече от осем часа, десет часа да речем, за минималната заплата или за 300 лева. Работиш на разпокъсано време, сутрин, следобед и накрая парите може и да не си ги получиш като работиш", обяснява Дарина Димитрова.

Заради кризата и свитото производство много малко от местните фирми наемат нови хора, а когато се отвори свободна бройка търсят квалифициран персонал.

„Дейността на нашата фирма е строго специализирана. Това поставя пред хората, които търсим за работа тук по-високи изисквания към тяхната квалификация - езикови умения, към тяхната дисциплина и по тази причина срещаме определени проблеми при подбора и намиране на персонал”, признава Паулин Митев, който е изпълнителен директор в частна фирма.

Според Дарина обаче в малки градчета като Търговище определящо, за да започнеш работа не е нито образованието, нито опита. По думите й винаги трябва да има връзки, за да започнеш работа на хубаво място.

Според статистиката хората, които най-трудно биха си намерили работа в региона са над средна възраст, живеят на село, имат основно или по-ниско образование. И така попадат в графата на хората с професия "безработен".

бтв / This is Bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

А ТАЗИ ПО-ДОЛУ Е КОНСУЛКАТА НИ В ЧИКАГО !



Lila Georgieva - Bulgarian consul in Chicago !

От речника на Лила Прашката:

"Дипломат е този, който ти казва да идеш на п...а си майчина по такъв начин, че нямаш търпение пътуването да започне !"



Lila Georgieva - Bulgarian consul in Chicago !